Goran Tribuson

De voortreffelijke romans van Goran Tribuson, geliefd schrijver in Kroatië, waren de aanzet waaruit Project KLIN is ontstaan. Nu zijn ze het centraal onderdeel van de geselecteerde Kroatische literatuur die naar het Nederlands vertaald zijn en worden door Sanja Kregar.

Tribuson is een moderne schrijver van romans, korte verhalen, detectives, anthologieën, fantasieliteratuur en filmscenario’s. Veertig jaar geleden vond de publicatie van zijn eerste verhalenbundel plaats, die toen een stempel heeft gedrukt op de Kroatische literatuur. Zijn interesse voor het schrijven van geheimzinnige en mystieke romans in zijn beginnersjaren verschoof geleidelijk naar autobiografische romans. Maatschappelijke kritiek, verbinding tussen het elitaire en alledaagse, intelligente verhalen, vermijding van ideologieën, een indrukwekkende manier van schrijven, humor en vermaak; dat is Tribuson.

Naast het schrijven van boeken en scenario’s, werkt Goran Tribuson als hoogleraar scenarioschrijven aan de film- en toneelacademie in Zagreb en is hij lid van de Kroatische Academie van Kunst en Wetenschappen. Dit is de hoogst haalbare eer voor wetenschappers en kunstenaars in Kroatië.

In Nederland zijn nu of binnenkort zijn volgende werken beschikbaar: De fanclub (2011), Het grijze gebied (2012), Andermans zaken (2013), Angel Toth, de voetbalprofeet (fragment, opgenomen in Voetbal, engelen, oorlog, 2013) en Het huis van de Satan (2014).

Wil je meer weten over Goran Tribuson? Lees dan het interview dat Sanja met hem heeft gevoerd in 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s